- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı süt
- 2 tane yumurta
- 1 çimdik tuz
- 1 yemek kaşığı sirke
- Bir çay kaşığı silme kabartma tozu
- 5 bardak un
Şerbeti için
- 2 su bardağı kadar süt
- 3 su bardağı silme toz şeker
- 2 su bardağı su
Diğer malzemeler
- İçi içinçekilmiş fındık veya ceviz içi
- Üzeri için 250 gr.
Tereyağı veya margarin
- Tatlıyı açmak için ise nişasta
Sütlü Şekerli Tatlı Nasıl Yapılır?
Sütlü şekerli tatlının hamuruna hazırlamak için gerekli olan kabartma tozu ve onun haricindeki malzemeleri derin bir kabın içerisine koyalım ve bir güzel yoğuralım. Elde ettiğimiz karışıma daha sonra kabartma tozu ve yukarıda ölçüsünü verdiğimiz unu, karışımın içine azar azar ilave edelim ve yoğurmaya devam edelim. Hamurun kıvamı ele yapışmayacak şekilde olmalı yumuşaklığı ise kulak memesi kıvamından biraz daha sert olacak şekilde yoğuralım. Yoğurulan hamurun üzerine nemli temiz bir bez örtelim ve 20-25 dakika kadar hamuru dinlenmeye bırakalım.
Dinlenen
sütlü şekerli tatlı hamurunu ceviz büyüklüğünde 45 eşit parça bezeye ayıralım.
15'şer 3 grubu ayıralım 15 tane bezeye nişastalı bir zeminde, bir merdane yardımıyla tatlı tabağı büyüklüğünde açarak aralarına bolca nişasta dökelim. Daha sonra üst üste koyarak bezeleri tekrar fırın tepsisi büyüklüğünde açarak tepsiye yerleştirelim. Arasına fındık serelim. 2. Gruptaki 15'şer bezeleri de açalım tepsiye yerleştirelim tekrar fındık serelim. Diğer bezeleri de aynı şekilde açalım. Hazırladığımız
sütlü şekerli tatlıyı bıçak yardımıyla kare şeklinde veya baklava dilimi şeklinde keselim.
Tereyağını veya margarini eritip sütlü şerbetli tatlının her tarafına gelecek bir şekilde üzerine dökelim. Daha sonra hazırladığımız sütlü şekerli tatlıyı fırına verelim. 170 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Üzeri kızarana kadar pişirdikten sonra, fırından alıp oda sıcaklığında soğumaya bırakalım. Sütlü şekerli tatlının şerbetini hazırlamak için su, toz şekeri tencereye koyup ocağın üzerinde kaynamaya bırakalım. Ocaktaki şerbet bir iki dakika kadar kaynadıktan sonra sütü ilave ederek karıştıralım. Hazırlamış olduğumuz ılık şerbeti kepçe yardımıyla soğutalım. Soğumuş olan şerbeti sütlü şekerli tatlının üzerine dökelim. Sütlü şekerli tatlının şerbetini biraz çektikten sonra damak zevkinize göre üzerini fındık veya ceviz içi ile süsleyelim ve servis yapalım.
Afiyet olsun!