Şerbetli haşhaşlı tatlı nasıl yapılır, tarifi nedir?

Geleneksel lezzetler arasında özel bir yere sahip olan haşhaşlı tatlı, hem görünümü hem de tadıyla sofraları şenlendiriyor. Un, haşhaş ve sütle hazırlanan yumuşak hamuru, mis gibi şerbetiyle buluşarak nefis bir tatlı deneyimi sunuyor.

19 Kasım 2025

Şerbetli Haşhaşlı Tatlı Tarifi


Malzemeler (6-8 Kişilik):


  • 2 su bardağı un
  • 1 su bardağı haşhaş
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz

Şerbeti İçin:


  • 3 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı şeker
  • Birkaç damla limon suyu

Üzeri İçin:

  • Dövülmüş ceviz veya antep fıstığı
  • Tarçın

Yapılışı:

1. Haşhaşın Hazırlanması:

  • Haşhaşı bir gece önceden veya en az 2 saat suda bekletin
  • Suyunu süzüp robottan geçirerek püre kıvamına getirin

2. Hamurun Yoğrulması:

  • Derin bir kasede un, haşhaş püresi, süt, sıvı yağ, yumurta, kabartma tozu ve tuzu karıştırın
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun
  • Hamurun üzerini kapatarak 15-20 dakika dinlendirin

3. Şerbetin Hazırlanması:

  • Su ve şekeri tencereye alıp kaynatın
  • Şeker eridikten sonra limon suyu ekleyip 5-10 dakika daha kaynatın
  • Oda sıcaklığına gelene kadar soğumaya bırakın

4. Tatlının Şekillendirilmesi:

  • Dinlenen hamuru merdane ile açın (yaklaşık 1 cm kalınlığında)
  • Kare veya dikdörtgen şekillerde kesin
  • Yağlanmış fırın tepsisine dizin

5. Pişirme ve Şerbetleme:

  • Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin
  • Tatlılar altın rengi alınca fırından çıkarın
  • Soğuk tatlıların üzerine ılık şerbeti dökün
  • Şerbeti çekene kadar bekletin

6. Servis:

  • Üzerine dövülmüş ceviz veya antep fıstığı serpin
  • İsteğe bağlı olarak tarçın ekleyin

Püf Noktaları:

  • Haşhaşın iyice öğütülmesi tatlıya daha hoş bir kıvam verir
  • Şerbetin soğuk, tatlıların sıcak olması önemlidir
  • Şerbeti yavaş yavaş dökerek tatlının her yerine eşit dağılmasını sağlayın

Not: Bu tatlıyı buzdolabında 3-4 gün saklayabilirsiniz. Servis etmeden önce oda sıcaklığına getirmeniz önerilir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
;