Şerbetli irmik helvası, tam olarak hangi yöreye ait olduğu konusunda çeşitli rivayetler olmakla beraber Anadolu'nun hemen her yerinde yaygın olarak yapılan bir tatlıdır. Genelde cenazelerimizin duyurulması sırasında komşulara ve taziyeye gelenlere dağıtılması ile meşhur olsa da bunun dışında da dini bayramlar veya sıradan günlerde de severek yenilen ve paylaşılan geleneksel bir tatlımızdır.
Aşağıda şerbetinin süt ile yapıldığı çok da geleneksel olmayan ancak hafif bir tarifi paylaşıyoruz.
Şerbetli İrmik Helvası Malzemeleri 6 kişilik
500 gr. İrmik
250 gr. Tereyağı
100 gr. Toz şeker
50 gr. Çam fıstığı (Dolmalık fıstık)
Şerbet Malzemeleri
1 litre süt
500 gr. Toz şeker
İsteğe bağlı olarak
Şerbetli İrmik Helvası Nasıl Yapılır?
Yağı, fıstığı, irmiği büyük bir tencereye koyun.
Tencereyi ateş üzerine koyup kevgirle karıştırarak fıstıklar pembeleşinceye kadar kavurun.
Fıstıklar pembeleşince 1 litre kaynar sütü irmiğin üzerine birden döküp bir defa karıştırıp tencerenin kapağını kapatın.
Tencereyi 3 dakika harlı, 3 dakika orta ateşte, daha sonra da hafif ateşte tutarak sütün tamamen irmik tarafından çekilmesini bekleyin.
Sütü tamamen çekince irmiği bir defa karıştırıp çok hafif ateşte demlendirin.
10 - 15 dakika demlendikten sonra ocağı kapatıp soğumasını bekleyin.
Kalan 100 gr. Şekeri döverek pudra şekeri haline getirin.
Helva hafif soğuyunca bir kısmını kevgirle karıştırarak tanelendirin.
Tanelenen helvayı servis tabağına veya birer kişilik tatlı tabaklarına kısım kısım koyup üzerlerine hazırladığınız pudra şekerini serpin.
Helvanın kalan kısmını da kaşık içine bastırarak kalıp şekline getirip tanelendirdiğiniz kısımların yanına koyup üzerlerinde pudra şekeri ile servis yapın.
İsteğinize göre helvanızın üzerine tarçın da serpebilirsiniz.
Not: Şerbetli irmik helvasını, 1 litre süt yerine yarı yarıya süt ve su koyarak da yapabilirsiniz. Ancak sade suyla yapıldığında tatlının rengi ve tadı pek güzel olmaz.
Afiyet Olsun
19.01.2024 13:50:56
Şerbetli İrmik Helvası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Şerbetli irmik tatlısını ben çok seviyorm. Farklı bir tarife göre uyguladım ama keserken hep dağıldı. Ayrıca tüketirken de çok dağıldığını söyleyebilirim. Bu tatlının dağılmaması için tatlıyı yaparken ne gibi işlemler yapmam gerekiyor? Atıfa . 04.10.2018 20:27:33
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024