Tatlıların şahı olarak bilinen fıstıklı tatlı, tercih edilen en çok tatlıdır. Neredeyse bu tatlıyı yemeyen yoktur. Ama bu gizemli tatlıyı çok az kişi bilir. Bugün sizlerle bu eşsiz tatlının tarifini paylaşacağım. Çocukların da severek ve isteyerek tükettikleri
sizde mutlaka sevdiklerinizle paylaşmalısınız.
Günlerinin beş çayların gelen misafirlerin ikramlarında çıkartacağınız bu olağan üstü tatlıyı eminim herkes çok beğenecek. Siz hala denemediniz mi?
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 1 su bardağı yeşil fıstık
- 150 gram tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı irmik
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 10 yemek kaşığı tepeleme un
Fıstıklı Şerbetli Tatlı Şerbeti için
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
Fıstıklı Şerbetli Tatlı Üzeri için
- 1 yemek kaşığı kakao
- 1 çay bardağı şeker
- 1 paket bitter çikolata
- 1 yemek kaşığı nişasta
- 2 su bardağı süt
- Göz kararı Hindistan cevizi
Fıstıklı Şerbetli Tatlı Nasıl Yapılır?
Fıstıklı Şerbetli Tatlıyı hazırlarken öncelikle tatlının şerbetini hazırlıyoruz. Geniş bir tencereye bir su bardağı toz şeker ile iki su bardağı suyu aktarıp ocağın üzerine koyun. Kaynamaya başlayınca kıvama gelmesini bekleyin.
Daha sonra ocağı kapatıp soğumaya bırakın. Ayrı bir kapta tatlıyı hazırlamak için tezgâha alın. Öncelikle toz karışımı yapın. 10 yemek kaşığı unu, daha sonra bir paket kabartma tozunu, bir çay bardağı irmiği ve bir su bardağı pudra şekerini koyup harmanlayın. Daha sonra ortasını havuz gibi açarak, iki yumurtayı ekleyip çırpın. Sadece ortasında kenarlarına gelmeyecek şekilde çırpın. Daha sonra oda sıcaklığında yumuşayan tereyağını, bir çay bardağı sıvı yağı da ekleyerek çırpın. Daha sonra yavaş yavaş havuzu kapatmaya çalışın. Bütün unu içine alıp hamuru toparladıktan sonra, bir su bardağı fıstığı ekleyip yoğurun. Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yağlanmış fırın tepsisine ya da yağlı kâğıt serili fırın tepsisine dizin. Diğer hamurları da aynı işlemden geçirdikten sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında hafif rengi değişmeyecek kadar pişirin. Pişip pişmediğini anlamak için, bir kürdan yardımı ile kurabiyeleri delip anlayabilirsiniz.
Kurabiyeler pişene kadar ayrı bir kapta çikolata sosunu hazırlayın. Geniş bir kaba iki su bardağı süt ile bir çay bardağı şekeri alıp çırpıyoruz. Daha sonra içine bir yemek kaşığı kakaoyu ve bir yemek kaşığı nişastayı aktarıp çırpıyoruz. Daha sonra ocağın üzerine alıyoruz. Çırpmadan ocağın üzerine alırsanız topaklanmalar oluşur. Piştikten sonra ocağı kapatıp içine bir paket bitter çikolata atıp kremanın sıcağında eriterek çırpıyoruz. Soğuyana kadar ara ara çırpın ki üzeri kaymak tutmasın.
Pişen kurabiyeleri ilk sıcağı gittikten sonra soğuyan şerbetin içine atıyoruz. Şerbeti kurabiye çektikten sonra servis tabağına alıp üzerine çikolata sosu döküyoruz. Daha sonra Hindistan cevizi ile süslüyoruz. Diğer Kurabiyeleri de aynı işlemden geçirdikten sonra Fıstıklı Şerbetli Tatlı servise hazır demektir.
Afiyet Olsun.