{ "title": "Şerbetli Tatlılar", "image": "https://www.serbetlitatlilar.gen.tr/images/serbetli-tatlilar(1).jpg", "date": "23.01.2024 06:55:24", "author": "Sâbire", "article": [ { "article": "
Genel olarak şerbetli yapılan hamurlu tatlılar, un, yağ, fındık, fıstık gibi yardımcı yiyeceklerin konulması ile yapılır. Pişirildikten sonra üzerine şurup dökülür. Diğer tatlılara nazaran hazmı biraz daha zordur. Sıcak tatlıya, sıcak şurup döküldüğü zaman tatlı yumuşayacağı için, bunlardan birinin biri sıcak bir soğuk veya ikisi de ılık olmalıdır. Hamur tatlılarında şurup orta kıvamda olmalı, koyu olursa tatlı şurubu emmez ve sert olur. Sulu olursa, tatlı fazla yumuşak olur.

TEL KADAYIF
Yağı genişçe bir tepsiye koyunuz. Üzerine kadayıfı döküp, hafif hararetli ısıda alt- üst ederek yağı kadayıfa yediriniz. Kepçe veya çay fincanının içine yarısını geçecek kadar kadayıf koyup, ortasını çukur yapınız. İki kaşık kıyılmış ceviz içi serpip, üzerini kadayıfla kapatınız. Üzerine bastırıp fincanı ters çeviriniz. Yağlanmış fırın tepsisine, yan yana dizip, orta hararetli fırında pembe renkte pişiriniz.

Şekerin üzerine, iki buçuk su bardağı su koyup eritiniz. 10-15 dakika kaynatıp, ılınınca soğuk kadayıfın üstüne dökülür. Ağzına kapak örterek demlendirmeye bırakılır.

YOĞURT TATLISI
KIZARTMAK İÇİN: 2 su bardağı sıvı yağ
ŞURUP İÇİN: 3 su bardağı toz şeker, 3 su bardağı su.

Öncelikle şurup hazırlanıp soğumaya bırakılır. Derin bir kaba yumurtaları kırıp yoğurtla beraber karışacak şekilde çırpınız. Un, vanilya, limon kabuğu rendesi ve limon suyunda eritilmiş karbonatı ilave ederek karıştırınız. Yağa batırılmış tatlı kaşığı ile yarım ceviz büyüklüğünde hamurlar alıp kızdırılmış yağa atınız. Tavayı hareket ettirerek kabarmasını sağlayınız. Hafif pembe renkte kızartıp, soğuk şuruba atınız. Şurubunu çekenleri servis tabağına yerleştiriniz.

İNCİR TATLISI
İnciri yıkayarak akşamdan 1 su bardağı su ile bekletiniz. Alt kısımlarını bıçak ucu ile açarak, içlerine doluncaya kadar ceviz koyunuz. Tencereye sapları üste gelecek şekilde dizip, üzerine 1 su bardağı şeker ve 1 su bardağı su koyunuz. Hafif hararetli ısıda şurubu koyulaşıncaya kadar pişiriniz. Sap uçlarını kesip servis tabağına yerleştiriniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }