{ "title": "Şerbetli Milföy Tatlısı", "image": "https://www.serbetlitatlilar.gen.tr/images/serbetli-milfoy-tatlisi.jpg", "date": "21.01.2024 07:06:19", "author": "ilknur Gulec", "article": [ { "article": "Şerbetli milföy tatlısı, şerbetli tatlılarda pratiklik arayanların vazgeçilmezleri arasında yerini alabilecek bir tatlıdır. Bir diğer adı samsa olan bu tatlı hem pratik hem de lezzetli bir tatlıdır. Şerbetli milföy tatlısını evdeki malzemeler ile çok kolay yapıp, tadına doyamayacaksınız. Milföy hamuru bildiğiniz gibi her şekle girebilen nefis bir hamur türüdür. İster böreğini ister tatlısını her istediğinizi kolaylıkla yapabileceğiniz bir hamurdur. Üstelik bu hamur ile yapılan her bir tarif, insanın damağında enfes lezzetler bırakmaktadır. Bu enfes lezzetlerden birisi de bu tatlıdır. Mutlaka denenmesini şiddetle tavsiye ettiğim, misafirlerinize hazırladığınızda, herkesi tadına hayran bırakacağınız bir tatlıdır. Baklava, şöbiyet gibi tatlılar bana geldiği gibi size de ağır geliyorsa, canınız ne zaman baklava yemek isterse hafif olarak şerbetli milföy tatlısını hazırlayıp bu isteğinizi kolaylıkla bastırabilirsiniz. Tadı, hafif olması ve pratikliğiyle benim olduğu gibi artık sizin de vazgeçilmeziniz olacak bir tatlı.

Şerbetli milföy tatlısı için gerekli malzemeler
Üzeri için
Şerbeti için
Şerbetli milföy tatlısı nasıl yapılır?

Öncelikle buzlukta olan milföylerimizi dışarıya alıp oda sıcaklığına gelmesini sağlıyoruz. Milföylerimiz oda ısısına gelirken biz diğer tarafta şerbetimizi hazırlayalım. Şerbetimiz için 2 bardak su ile 1,5 su bardağı şekerimizi bir tencereye alıp, ocağın üzerine koyuyoruz. Kaynamaya başlayıp kıvamını alınca 2-3 damla limon suyunu sıkıp, kısık ateşte 5 dakika daha kaynatıyoruz. Kaynattığımız şerbetimizi ılıması için ocaktan alıp, kenarda bekletelim.

Diğer tarafta ince çekilmiş fındık içi ve ceviz içlerimizi bir kâseye aktarıyoruz. Üzerlerine yarım yemek kaşığı tarçınımızı, toz şekerimizi ve bir yumurta akımızı da ilave edip güzelce karıştırıyoruz. Oda ısısı kıvamına gelen milföylerimizi 2'li olarak masa veya mutfak tezgâhımızın üzerine alıyoruz. Hangisi kolayınıza geliyorsa artık size kalmış. Hamurlarımızı merdane yardımıyla unlayarak biraz açıyoruz. Açtığımız hamurun iç kısmına, bize doğru gelen kenarından 2-3 tatlı kaşığı cevizli karışımı uzunlamasına üzerine doğru döküyoruz. Uzun kısmından doğru rulo haline getiriyoruz ve daha sonra rulodan 3'er parmak genişliğinde bir bıçak yardımıyla kesim yapıyoruz. Kestiğimiz hamurları, yağlı tepsimize aralarında biraz boşluklar bırakarak yerleştiriyoruz. Bu işlemi geride kalan tüm milföylere de uyguladıktan sonra, üzerlerini bir çatal yardımıyla hafif bir şekilde bastırıyoruz. Bunu yapmamızdaki amaç milföy çok kabaran bir hamur olduğundan fazla kabarmasını önlemek içindir. Bu işlemimizi de yaptıktan sonra üzerlerine yumurta sarısını sürüp, 200 derecede önceden ısıttığımız fırınımızda üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz. Pişen milföy tatlılarımızı fırından alıp, ilk sıcağını çıkardıktan sonra ılımış olan şerbetimizi tatlımızın üzerine dökerek güzelce şerbetliyoruz. Şerbetini çekip tatlımız soğuyunca, üzerlerini isteğinize bağlı olarak Antep fıstığı ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }