{ "title": "İrmikli Şerbetli Tatlılar", "image": "https://www.serbetlitatlilar.gen.tr/images/irmikli-serbetli-tatlilar.jpg", "date": "20.01.2024 08:05:18", "author": "Dicle", "article": [ { "article": "
İrmikli şerbetli tatlılar, özel konuklarınıza veya ailenize rahatlıkla hazırlayabileceğiniz harika tatlılardır. Herkesin severek tükettiği ve akşam yemeğinin arkasından sabırsızlıkla beklediği irmikli şerbetli tatlılar tam tarifi ile sizlere buluşuyor. Sizde bu tariflerden bir tanesini veya birkaçını hazırlayıp sevdiklerinizden tam not alabilirsiniz.

İrmikli Şerbetli Tatlılar

İrmikli Kalburabastı Malzemeleri
Şerbeti için
İrmikli Kalburabastı Nasıl Yapılır?

Öncelikle bu enfes tatlımızın şerbetini hazırlayalım ve soğumasını kolaylaştıralım. Bunun için şekeri bir tencerenin içerisine alalım ve üzerine su ilavesi yapıp ocağın üzerine orta ataşta olacak şekilde yerleştirelim. Şerbet kaynamaya başladığında içerisine limon suyunu ilave edelim ve bir iki taşım kaynadıktan sonra tencereyi ocağın üzerinden alalım ve soğuması için serin bir ortama kaldıralım. Şerbet soğuma aşamasına geçerken bizde tatlının hamur malzemesini hazırlayalım. Derin bir hamur yoğurma kabı alalım ve içerisine margarin ile sıvı yağı ile edip karıştıralım. Ardından yağın içerisine irmiği, unu alalım ve üzerine kabartma tozunu ilave edip yoğurmaya başlayalım. Bu aşamada hamurun içerisine şekeri de ekleyelim ve ele yapışmayacak yumuşaklıkta bir hamur oluşturalım. Hazırladığımız hamurdan ceviz iriliğinde parçalar kopartalım ve yuvarlayıp tepsinin içerisine biriktirelim. Bütün hamurlar yuvarlak şeklini aldıktan sonra elimize bir rende alalım ve rendenin üzerine çok hafif olacak şekilde bastıralım. Hamuru bastırdığımız kısma ceviz parçaları ilave edelim ve dikkatli bir şekilde saralım. Diğer yuvarladığımız hamurlara da aynı şekli verdikten sonra bir tepsisinin üzerine dizelim ve ısıtılmış olan fırının içerisine gönderelim. Bu aşamada fırının ayarının 180 derece olması gerekiyor. Tatlılar fırında altı ve üzeri kızarana dek pişirelim ve istenilen kıvama gelmiş olan hamurları fırından çıkartalım. Tam anlamıyla buz gibi olmuş soğuk şerbeti sıcak tatlıların üzerine ilave edelim ve ardından tepsinin üzerine başka bir tepsi kapatalım ve tatlının şerbetini çekmesini sağlayalım. Tatlımız şerbetini güzelce çektikten sonra tatlı tabaklarımıza alalım ve sunum yapalım.

Afiyet olsun.

İrmikli Gül Tatlısı Malzemeleri
Şerbeti için
İrmikli Gül Tatlısı Nasıl Yapılır?

İrmikli Gül Tatlımızın yapımına ilk olarak şerbeti hazırlayarak başlayalım. Şerbet için verilen ölücülerdeki şekeri ve suyu bir tencereye alalım ve ocağın altını açıp kaynamaya bırakalım. Şerbet yaklaşık 5-8 dakika kadar kaynadıktan sonra içerisine limon suyu ilavesi yapıp 4-5 dakika kadar daha kaynatalım ve sürenin ardından ocağın altını kapatıp soğumaya bırakalım. Şerbet soğurken gül tatlımızın hamurunu oluşturalım. Derin bir yoğurma kabı alalım ve içerisine irmik, yumurta, yağ, tuz ve diğer malzemeleri verilen ölçülerde ekleyip yoğurmaya başlayalım. İstenilen kıvama gelmiş olan hamuru iki eşit bezeye ayıralım ve tek bezeyi düz bir zeminin üzerinde açalım. Açtığımız hamurun üzerine su bardağının ağzını bastıralım ve yuvarlak parçalar elde edelim. Diğer bezeyi de aynı şekilde açalım ve bardak ile parçalar kesip biriktirelim. Bütün hamurdan parçalar oluşturduktan sonra 3 tane yuvarlak parçayı sadece uç kısımları birbirine temas edecek şekilde birleştirelim ve alt kısmından başlayıp rulo şeklinde saralım. Bütün parçaları aynı şekilde sardıktan sonra ortadan ikiye keselim fırın tepsisinin üzerine dizelim. Tatlımızı 200 derecelik fırının içerisinde yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirelim ve fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbeti üzerine dökelim. Gül tatlımızın şerbeti ilave edildikten sonra biraz dinlenmeye bırakalım ve soğuduktan sonra dondurma veya kaymak ile süsleyip sunum yapalım.

Afiyet olsun.

Hayrabolu Tatlısı Malzemeleri
Şerbeti için
Üzeri için
Hayrabolu Tatlısı Nasıl Yapılır?

Hayrabolu tatlımızın yapımın öncelikle yumurtaları bir kâsenin içerisinde çırparak başlayalım ve ardından yumurtaların üzerine ezilmiş peyniri ilave edip karıştıralım. Karışımın içerisine azar, azar un ve irmik ilavesi yapalım ve yoğurma aşamasına geçelim. Kalan diğer malzemeleri de ilave ettikten sonra hamurdan ceviz iriliğinde parçalar kopartalım ve istenilen şekli verip bir tepsinin üzerine dizelim. Hayrabolu tatlımızın orijinal şekli yuvarlaktır. Tatlımızı fırın tepsisinin üzerine yerleştirdikten sonra fırına gönderelim ve 170 derecede pişirelim. Tatlı fırının içerisinde pişerken şerbeti için verilen malzemeleri bir tencerenin içerisine alalım ve kaynatalım. Kaynadıktan sonra içerisine limon suyu damlatalım ve tekrar kaynamaya bırakalım. Pişmiş olan tatlıları fırından alalım ve tencerede kaynayan şerbetin içerisine aktaralım. Tencerenin içerisine giren tatlılar şerbetin hepsini çekecektir. Şerbetini çekmiş olan tatlıları fırın tepsinin içerisine tekrar alalım ve soğuması için bekleyelim. Soğumuş olan Hayrabolu tatlımızı servis tabaklarına alalım ve yanında dondurma ya da kaymak tercih edip sunum yapalım. Afiyet olun.
" } ] }